Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Ολυμπιακός Ύμνος



Νοηματική απόδοση του ποιήματος

Ο ποιητής επικαλείται το αρχαίο πνεύμα του Ολυμπισμού, το οποίο γεννήθηκε στην Ελλάδα, να εμφανιστεί ξανά στον τόπο που δημιουργήθηκε. Το αποκαλεί αρχαίο και αθάνατο, γιατί θεσπίστηκε στην αρχαία εποχή και πρεσβεύει διαχρονικά αγαθά όπως είναι η ευγενής άμιλλα, και ο έντιμος αγώνας, συναδέλφωση λαών. Έπειτα, αναφέρει τρία επίθετα τα οποία αποτελούν βασικές αρχές του πνεύματος. Η ομορφιά-το κάλλος, η μεγαλοπρέπεια και η σωματική και ψυχική ρώμη. Γι ‘ αυτό και η φανέρωση του θα αποτελέσει μια λάμψη, ένα ευεργετικό φως. Ο ποιητής αναφέρει με υπερηφάνεια τον τόπο καταγωγής του, δηλαδή την Ελλάδα, και επιθυμεί να αναβιώσει στον ίδιο τόπο το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και οι αξίες του κλασσικού πολιτισμού.
Στη συνέχεια, η ποιητική φωνή προσκαλεί το πνεύμα να είναι παρόν καθ όλη τη διάρκεια των αγώνων ( στις προπονήσεις, στους αγώνες, στις απονομές) και αναφέρει και κάποια από τα αγωνίσματα των αρχαίων. Βραβείο των νικητών είναι ένα στεφάνι από ελιά που συμβόλιζε την τιμή, την αναγνώριση, τη δόξα και την υστεροφημία των αθλητών. Αξίες αμάραντες όπως χαρακτηρίζεται και το έπαθλο.
Όταν το πνεύμα φανερωθεί και λάμψει, τότε θα φωτιστεί όλη η οικουμένη. Όλοι οι άνθρωποι απανταχού της γης θα τρέξουν να προσκυνήσουν το πνεύμα, το οποίο θα τους ενώσει, θα τους κάνει αδέλφια, θα τους βοηθήσει να αγωνιστούν χωρίς εγωισμούς, με πνεύμα ανιδιοτέλειας. Κέντρο φυσικά θα αποτελεί η Ελλάδα, η γενέτειρα των αξιών και των αρχών του αθλητισμού.




Ενότητες


1η  ενότητα: 1η στροφή   - επίκληση στο αρχαίο ιδεώδες του αθλητισμού-
2η ενότητα: 2η στροφή   -  παρουσία ιδεώδους καθ’όλη τη διάρκεια των αγώνων
3η ενότητα: 3η στροφή   -  πανανθρώπινη  αξία των Ολυμπιακών αγώνων


Γλώσσα – Ύφος

Δημοτική, έντονη εκφραστικότητα και ακρίβεια στο λόγο.

Το ύφος είναι υψηλό, μεγαλοπρεπές όπως και οι αξίες στις οποίες αναφέρεται. Τα σχήματα λόγο προσδίδουν γλαφυρότητα στο λόγο. Απουσία ρητορισμών, ηχηρών λέξεων και βαρύγδουπων εκφράσεων.


Στιχουργική ανάλυση


Αποτελείται από 3 στροφές των 4 στίχων. 
Οι μονοί στίχοι (1,3,5… ) αποτελούνται από δεκατρείς συλλαβές ενώ οι ζυγοί (2,4,6…) από δώδεκα. Η ομοιοκαταληξία είναι πλεχτή ( 1-3, 2-4….)


Σχήματα Λόγου

Μεταφορές: αρχαίο πνεύμα… άστραψε… λάμψε, των ευγενών αγώνων, σιδερένιο κι άξιο το κορμί, κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν, τρέχει… κάθε λαός.

Παρομοίωση: σαν ένα λευκοπόρφυρος μέγας ναός

Προσωποποίηση: απόδοση ανθρώπινων ιδιοτήτων στο Ολυμπιακό Πνεύμα                 ( φανερώσου, στεφάνωσε κτλ…)

Εικόνες: στίχος 3: φανέρωση αρχαίου πνεύματος, στίχος 5: εικόνες αρχαίων αθλημάτων, στίχος 6: λάμψη στίχος 7: στέψη αθλητών, στίχος 8 : σιδερένιο κορμί, στίχος 9 :ελληνική φύση, στίχος 10: άσπρος και κόκκινος ναός, στίχοι 11-12: λαοί που τρέχουν να προσκυνήσουν.

Επίθετα: αρχαίο, αθάνατο, αγνέ, ωραίου , μεγάλου, αληθινού, ευγενών, αμάραντο, σιδερένιο, άξιο, λευκοπόρφυρος, μέγας

Αντιθέσεις: αρχαίο-αθάνατο, ουρανός-γη, αμάραντο- κλωνάρι , σιδερένιο-κορμί




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Print-PDF

Print Friendly and PDF